Jak dojechać?

ZNAJDŹ NAS

WSPÓŁCZESNY DOM KULTURY Z BAREM

UL. MARII KONOPNICKIEJ 28
/ KRAKÓW

WEŹ KAWĘ DO DOMU!

Od niedawna możecie u nas wypić wspaniałą kawę, wypalaną w naszej palarni w przestrzeni F:LaTO.
Cyklicznie zmieniamy rodzaj kawy jaki wam serwujemy. Ale każdą z nich możecie również zabrać do domu i zaparzyć tak jak lubicie najbardziej! Wpadnijcie do nas w odwiedziny i zapytajcie barmanów o naszą kawę w paczkach.

Poniżej znajdziecie dokładny opis naszych kaw.


JEŚLI CHCECIE LEPIEJ POZNAĆ NASZE KAWY ZAPOZNAJCIE SIĘ Z DOKŁADNYM OPISEM PONIŻEJ. NO I OCZYWIŚCIE ZAWSZE KTÓRĄŚ Z NICH MOŻECIE SPOTKAĆ U NAS NA MŁYNKU W F:LaTO

 Brazylia Cerrado Mineiro 
Região do Cerrado Mineiro był pierwszym regionem kawy w Brazylii, który uzyskał nazwę pochodzenia . Jest to podsekcja rozległego brazylijskiego Cerrado, tropikalnej sawanny, która zajmuje nieco ponad dwa miliony kilometrów kwadratowych (789 604 mil kwadratowych), od Minas Gerais na południu do Tocantins na północy i Minas Gerais na wschodzie. Mimo, że Região do Cerrado Mineiro znajduje się w całości w stanie Minas Gerais, wciąż jest ogromny, z ponad 210 000 hektarów (ponad pół miliona akrów) produkcji kawy rozmieszczonych w 55 gminach. (Prawie połowa tej ziemi posiada jakąś formę certyfikatu środowiskowego i społecznego.) Z ponad 4500 producentami kawy, region produkuje średnio pięć milionów worków kawy rocznie.
Klimat Cerrado Mineiro jest idealny do produkcji kawy, z ciepłymi i wilgotnymi latami oraz chłodnymi, suchymi zimami. Chociaż wysokości w regionie wahają się od 800 do 1300 m n. p. m., Cerrado słynie z płaskiej topografii, która ułatwia mechaniczne zbiory i hodowlę na większą skalę. 

Rwanda Muhari
Stacja myjąca Muhari znajduje się w zachodniej prowincji Rwandy w wiosce Kanoga. Lokalizacja jest bardzo korzystna ze względu na wyrównanie z pasem jeziora Kivu. Jest to region położony na wysokości 1570 m n. p. m..
Kawa w Rusizi jest przetwarzana z wielką dbałością o zachowanie naturalnych właściwości, które sprawiają, że zielone ziarna są wysokiej jakości i dobrze zachowanej równowadze między kwasowością, słodyczą i goryczką oraz gładkim i krągłym smakiem.
 
Rolnicy współpracujący ze stacją to 216 osób, których gospodarstwa znajdują się w pasie między jeziorem Kivu, a nietkniętym tropikalnym lasem deszczowym Nyungwe, graniczącym z Parkiem Narodowym.
 
Wyjątkowa lokalizacja i warunki klimatyczne w okolicy sprzyjają powstawaniu niezwykłych profili smakowych kaw przetwarzanych w stacji Rusizi.

El Salvador Las Delicias
Pierwotnie posadzony bourbon w latach 60. XX wieku. Farma Las Delicias jest aktualnie zarządzana przez Mauricio Escalon oraz jego syna Carmen. Cały czas dbają o zrównoważony rozwój swojej uprawy żyjąc w zgodzie nie tylko ze swoimi pracownikami ale też roślinnością otaczającą ich drzewka kawowe oraz zwierzyną. To wszystko skutkuje doskonałą jakością ziaren. 
Finca Las Delicias zdobyła Cup of Excellence 2011 oraz w latach 2012 i 2017 – znak doskonałości który osiągnęła tylko i wyłącznie dbając o jakość i zrównoważone prowadzenie swojej plantacji. Las Delicias jest wizytówką nowoczesnego prowadzenia plantacji kawy. Właściciele wyznaczają kierunek rozwoju produkcji dla kaw wysokiej jakości.


Nicaragua Los Pinos.
Pochodząca z rezerwatu przyrody w wysokich górach Matagalpa, kawa ekologiczna produkowana jest od 1986 roku przez rodzinę Corrales, zgodnie ze standardami ochrony i otaczających zasobów naturalnych. W oparciu o wiedzę rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie, uprawa ziaren w Los Pinos zapewnia kawę o mocnej budowie i słodkich smakach.
Obróbka naturalna dodaje mocnych akcentów wiśni oraz kakao.
Ziarna palone są przez nas w profilu OMNI ROAST – oznacza to, że kawę możecie zaparzyć w ekspresie kolbowym, kafetierce lub też w V60 lub ekspresie przelewowym.

Metody uprawy w Guji pozostają w dużej mierze tradycyjne. 
Rolnicy zazwyczaj uprawiają rośliny kawowe z innymi roślinami spożywczymi, w tym fasolą, groszkiem i enset (fałszywy banan), który jest podstawą kuchni regionu. 
Ta metoda jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia żywność dla ich rodzin.
Oprócz tradycyjnych upraw współrzędnych większość gospodarstw jest również domyślnie ekologiczna. 
Rolnicy w Guji zazwyczaj używają bardzo niewielu – jeśli w ogóle – nawozów lub pestycydów. 
Większość prac w gospodarstwie jest wykonywana ręcznie, a bardzo niewiele zadań jest zmechanizowanych, nawet podczas przetwarzania.
Rolnicy w regionie często uprawiają w swoich gospodarstwach mieszankę lokalnych ras lokalnych i odmian opracowanych przez Centrum Badań Rolniczych Jimma (JARC).
Region: Guji
Odmiana: Wolisho, Kurume
Wysokość upraw: 1950 – 2150 m n. p. m.
Proces: natural
Strefa: zachód Arsi
Smak: jaśmin – cytrus – miód



Guatemala La Bendicion pochodzi z rodzinnej farmy położonej w gminie Cuilco. Finca La Bendicion to czterdziestoakrowa plantacja którą zarządza Carlos Vasquez. 
Właściciel przywiązuje niezwykle dużą uwagę do jakości, aktualnie skupia się nad poprawą formy suszenia ziaren. 
Gwatemala La Bendicion serwujemy w barze f:lato w postaci espresso lub kawy mlecznej. 


Region: La Laguna
Producent: Carlos Vasquez
Wysokość upraw: 1800 m n. p. m.
Odmiana: Caturra, Typica
Proces: washed
Smak: czerwone jabłko, karmel,
mleczna czekolada, wiśnia