Jak dojechać?

ZNAJDŹ NAS

WSPÓŁCZESNY DOM KULTURY Z BAREM

UL. MARII KONOPNICKIEJ 28
/ KRAKÓW

MUZYCZNY MAJ

Wpadnijcie do Nas potuptać i poszaleć pod kultową już sceną KrK! W każdy piątek […]

07/05/2022
MUZYCZNY MAJ

Rekrutujemy

Jeśli chcesz pracować w Naszym zespole, zapraszamy do kontaktu! Poszukujemy osób na każde stanowisko. […]

25/04/2022
Rekrutujemy

Przerwa Świąteczna

07/04/2022
Przerwa Świąteczna

MUZYCZNY KWIECIEŃ

W tym utęsknionym, wiosennym miesiącu, co weekend czekamy na Was razem z naszymi niezastąpionymi […]

30/03/2022
MUZYCZNY KWIECIEŃ

MUZYCZNY MARZEC

Od marca startujemy z cotygodniowym graniem w Forum Przestrzenie! Każdy piątkowy i sobotni wieczór […]

04/03/2022
MUZYCZNY MARZEC

WEŹ KAWĘ DO DOMU!

Od niedawna możecie u nas wypić wspaniałą kawę, wypalaną w naszej palarni w przestrzeni […]

02/01/2022
WEŹ KAWĘ DO DOMU!

MENU NOWOROCZNE

Cześć, Nowy Rok świętujemy odświeżoną kartą menu. Sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy 🙂 Menu […]

30/12/2021
MENU NOWOROCZNE

MUZYCZNY GRUDZIEŃ

W tym rozpoczynającym mrozy miesiącu, zapraszamy was na ciepłe wieczory w przestrzeni pełnej LaTA! […]

03/12/2021
MUZYCZNY GRUDZIEŃ

SPOTKANIE Z KAWĄ

Cześć, już w najbliższą sobotę zapraszamy Was do naszej forumowej palarni, gdzie będziecie mogli […]

17/11/2021
SPOTKANIE Z KAWĄ

MUZYCZNY LISTOPAD

Od listopada, w każdym piątek i sobotę, gościć będziemy naszych DJ. Startujemy od 20:00, […]

17/11/2021
MUZYCZNY LISTOPAD

Już niebawem otwarcie

Cześć, dzisiaj wyjątkowo zamykamy się o godzinie 18:00 Wspólnie z naszą wspaniałą ekipą oraz […]

20/10/2021
Już niebawem otwarcie

Nowości, Nowości!

Dzisiaj dzień montażu pracy od której wszystko się zaczęło.  Zaplanowana kooperacja dwóch artystów Nawer […]

19/10/2021
Nowości, Nowości!

Zielone LaTO

Nieodzowną częścią LaTA jest żywa zieleń. W kompozycji inspirowanej liściem Monstery znajduję się prawie […]

15/10/2021
Zielone LaTO

Wiele płaszczyzn LaTA

Jesteśmy w trakcie malowania podłogi, która jest integralną częścią projektu wnętrza. Za którą odpowiedzialni […]

14/10/2021
Wiele płaszczyzn LaTA

Już są!

Cześć, właśnie dotarła do nas nowa kolekcja leżaków na sezon : „LaTO 2022” Jak […]

13/10/2021
Już są!

Coś na słodko

Dzisiaj testowaliśmy ciasta do witryny, która będzie na barze,  w naszym nowy miejscu  Forum […]

12/10/2021
Coś na słodko

Pyszności tygodnia

Zestaw tygodnia Zupa + danie dnia / pizza / pasta = 29 zł ZUPA […]

11/10/2021
Pyszności tygodnia

Spróbuj specjałów

Cześć, na zdjęciu Ravioli z naszego menu.  . Ravioli z ricottą i szpinakiem, zielony […]

08/10/2021
Spróbuj specjałów

Wpadnij na kawę!

Kolejne nowości z F:Lato, będziemy mieli w środku własną Palarnię kawy 🙂 właśnie zamontowaliśmy […]

06/10/2021
Wpadnij na kawę!

07/05/2022

POWRÓT

MUZYCZNY MAJ

Wpadnijcie do Nas potuptać i poszaleć pod kultową już sceną KrK! W każdy piątek i sobotę zapewniamy muzykę na żywo, a na barze pytajcie Naszych barmanów o promocje 😉

25/04/2022

POWRÓT

Rekrutujemy

Jeśli chcesz pracować w Naszym zespole, zapraszamy do kontaktu! Poszukujemy osób na każde stanowisko.
rekrutacja@forumprzestrzenie.com

07/04/2022

POWRÓT

Przerwa Świąteczna

30/03/2022

POWRÓT

MUZYCZNY KWIECIEŃ

W tym utęsknionym, wiosennym miesiącu, co weekend czekamy na Was razem z naszymi niezastąpionymi DJ-ami.

Wiec czujcie się zaproszeni i widzimy się w każdy piątek i sobotę na parkiecie!

Pełna rozpiska poniżej

04/03/2022

POWRÓT

MUZYCZNY MARZEC

Od marca startujemy z cotygodniowym graniem w Forum Przestrzenie!

Każdy piątkowy i sobotni wieczór umilać nam będą nasi DJ.

Startujemy o 20:00. Widzimy się przy barze!

02/01/2022

POWRÓT

WEŹ KAWĘ DO DOMU!

Od niedawna możecie u nas wypić wspaniałą kawę, wypalaną w naszej palarni w przestrzeni F:LaTO.
Cyklicznie zmieniamy rodzaj kawy jaki wam serwujemy. Ale każdą z nich możecie również zabrać do domu i zaparzyć tak jak lubicie najbardziej! Wpadnijcie do nas w odwiedziny i zapytajcie barmanów o naszą kawę w paczkach.

Poniżej znajdziecie dokładny opis naszych kaw.


JEŚLI CHCECIE LEPIEJ POZNAĆ NASZE KAWY ZAPOZNAJCIE SIĘ Z DOKŁADNYM OPISEM PONIŻEJ. NO I OCZYWIŚCIE ZAWSZE KTÓRĄŚ Z NICH MOŻECIE SPOTKAĆ U NAS NA MŁYNKU W F:LaTO

 Brazylia Cerrado Mineiro 
Região do Cerrado Mineiro był pierwszym regionem kawy w Brazylii, który uzyskał nazwę pochodzenia . Jest to podsekcja rozległego brazylijskiego Cerrado, tropikalnej sawanny, która zajmuje nieco ponad dwa miliony kilometrów kwadratowych (789 604 mil kwadratowych), od Minas Gerais na południu do Tocantins na północy i Minas Gerais na wschodzie. Mimo, że Região do Cerrado Mineiro znajduje się w całości w stanie Minas Gerais, wciąż jest ogromny, z ponad 210 000 hektarów (ponad pół miliona akrów) produkcji kawy rozmieszczonych w 55 gminach. (Prawie połowa tej ziemi posiada jakąś formę certyfikatu środowiskowego i społecznego.) Z ponad 4500 producentami kawy, region produkuje średnio pięć milionów worków kawy rocznie.
Klimat Cerrado Mineiro jest idealny do produkcji kawy, z ciepłymi i wilgotnymi latami oraz chłodnymi, suchymi zimami. Chociaż wysokości w regionie wahają się od 800 do 1300 m n. p. m., Cerrado słynie z płaskiej topografii, która ułatwia mechaniczne zbiory i hodowlę na większą skalę. 

Rwanda Muhari
Stacja myjąca Muhari znajduje się w zachodniej prowincji Rwandy w wiosce Kanoga. Lokalizacja jest bardzo korzystna ze względu na wyrównanie z pasem jeziora Kivu. Jest to region położony na wysokości 1570 m n. p. m..
Kawa w Rusizi jest przetwarzana z wielką dbałością o zachowanie naturalnych właściwości, które sprawiają, że zielone ziarna są wysokiej jakości i dobrze zachowanej równowadze między kwasowością, słodyczą i goryczką oraz gładkim i krągłym smakiem.
 
Rolnicy współpracujący ze stacją to 216 osób, których gospodarstwa znajdują się w pasie między jeziorem Kivu, a nietkniętym tropikalnym lasem deszczowym Nyungwe, graniczącym z Parkiem Narodowym.
 
Wyjątkowa lokalizacja i warunki klimatyczne w okolicy sprzyjają powstawaniu niezwykłych profili smakowych kaw przetwarzanych w stacji Rusizi.

El Salvador Las Delicias
Pierwotnie posadzony bourbon w latach 60. XX wieku. Farma Las Delicias jest aktualnie zarządzana przez Mauricio Escalon oraz jego syna Carmen. Cały czas dbają o zrównoważony rozwój swojej uprawy żyjąc w zgodzie nie tylko ze swoimi pracownikami ale też roślinnością otaczającą ich drzewka kawowe oraz zwierzyną. To wszystko skutkuje doskonałą jakością ziaren. 
Finca Las Delicias zdobyła Cup of Excellence 2011 oraz w latach 2012 i 2017 – znak doskonałości który osiągnęła tylko i wyłącznie dbając o jakość i zrównoważone prowadzenie swojej plantacji. Las Delicias jest wizytówką nowoczesnego prowadzenia plantacji kawy. Właściciele wyznaczają kierunek rozwoju produkcji dla kaw wysokiej jakości.


Nicaragua Los Pinos.
Pochodząca z rezerwatu przyrody w wysokich górach Matagalpa, kawa ekologiczna produkowana jest od 1986 roku przez rodzinę Corrales, zgodnie ze standardami ochrony i otaczających zasobów naturalnych. W oparciu o wiedzę rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie, uprawa ziaren w Los Pinos zapewnia kawę o mocnej budowie i słodkich smakach.
Obróbka naturalna dodaje mocnych akcentów wiśni oraz kakao.
Ziarna palone są przez nas w profilu OMNI ROAST – oznacza to, że kawę możecie zaparzyć w ekspresie kolbowym, kafetierce lub też w V60 lub ekspresie przelewowym.

Metody uprawy w Guji pozostają w dużej mierze tradycyjne. 
Rolnicy zazwyczaj uprawiają rośliny kawowe z innymi roślinami spożywczymi, w tym fasolą, groszkiem i enset (fałszywy banan), który jest podstawą kuchni regionu. 
Ta metoda jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia żywność dla ich rodzin.
Oprócz tradycyjnych upraw współrzędnych większość gospodarstw jest również domyślnie ekologiczna. 
Rolnicy w Guji zazwyczaj używają bardzo niewielu – jeśli w ogóle – nawozów lub pestycydów. 
Większość prac w gospodarstwie jest wykonywana ręcznie, a bardzo niewiele zadań jest zmechanizowanych, nawet podczas przetwarzania.
Rolnicy w regionie często uprawiają w swoich gospodarstwach mieszankę lokalnych ras lokalnych i odmian opracowanych przez Centrum Badań Rolniczych Jimma (JARC).
Region: Guji
Odmiana: Wolisho, Kurume
Wysokość upraw: 1950 – 2150 m n. p. m.
Proces: natural
Strefa: zachód Arsi
Smak: jaśmin – cytrus – miód



Guatemala La Bendicion pochodzi z rodzinnej farmy położonej w gminie Cuilco. Finca La Bendicion to czterdziestoakrowa plantacja którą zarządza Carlos Vasquez. 
Właściciel przywiązuje niezwykle dużą uwagę do jakości, aktualnie skupia się nad poprawą formy suszenia ziaren. 
Gwatemala La Bendicion serwujemy w barze f:lato w postaci espresso lub kawy mlecznej. 


Region: La Laguna
Producent: Carlos Vasquez
Wysokość upraw: 1800 m n. p. m.
Odmiana: Caturra, Typica
Proces: washed
Smak: czerwone jabłko, karmel,
mleczna czekolada, wiśnia



30/12/2021

POWRÓT

MENU NOWOROCZNE

Cześć,

Nowy Rok świętujemy odświeżoną kartą menu. Sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy 🙂

Menu dostępne 31.12.2021 – 2.01.2022

03/12/2021

POWRÓT

MUZYCZNY GRUDZIEŃ

W tym rozpoczynającym mrozy miesiącu, zapraszamy was na ciepłe wieczory w przestrzeni pełnej LaTA!

Pełny rozkład atrakcji znajdziecie poniżej.

17/11/2021

POWRÓT

SPOTKANIE Z KAWĄ

Cześć, już w najbliższą sobotę zapraszamy Was do naszej forumowej palarni, gdzie będziecie mogli spróbować różne rodzaje, naszej świeżo palonej kawy. Odpowiemy na Wasze wszystkie pytania.

Na miejscu czekać na Was będzie nasz barista Maciej, wpadajcie między 10:30 a 14:00.

17/11/2021

POWRÓT

MUZYCZNY LISTOPAD

Od listopada, w każdym piątek i sobotę, gościć będziemy naszych DJ. Startujemy od 20:00, do zobaczenia 🙂

Pełen plan znajdziecie poniżej.

20/10/2021

POWRÓT

Już niebawem otwarcie

Cześć,

dzisiaj wyjątkowo zamykamy się o godzinie 18:00

Wspólnie z naszą wspaniałą ekipą oraz wszystkimi ekipami remontowymi, będziemy świętować  koniec przygotowań do otwarcia Forum LATO. 🙂

Jutro otwieramy jak codzień o 10:00

Do zobaczenia 🙂

.

Ps: co to był za piękny jesienny dzień?!

19/10/2021

POWRÓT

Nowości, Nowości!

Dzisiaj dzień montażu pracy od której wszystko się zaczęło. 

Zaplanowana kooperacja dwóch artystów Nawer Areibah i Oskar Podolski 

.

Otwarcie już za kilka dni

15/10/2021

POWRÓT

Zielone LaTO

Nieodzowną częścią LaTA jest żywa zieleń. W kompozycji inspirowanej liściem Monstery znajduję się prawie 600 roślin egzotycznych! 

Kilkanaście m2 intensywnej zieleni, rosnącej na ścianie bez ani grama ziemi. Wszystko dzięki hydroponice i automatycznemu systemowi nawożenia i nawadniania roślin. Zielona ściana została wykonana we współpracy z Zieleń we wnętrzach.

14/10/2021

POWRÓT

Wiele płaszczyzn LaTA

Jesteśmy w trakcie malowania podłogi, która jest integralną częścią projektu wnętrza.

Za którą odpowiedzialni są  Oskar Podolski i Nawer Areibah 

Napis na ziemi brzmi:

„WE CREATE A FORUM TOGETHER OESU NAWER”

13/10/2021

POWRÓT

Już są!

Cześć,

właśnie dotarła do nas nowa kolekcja leżaków na sezon :

„LaTO 2022”

Jak Wam się podobają, i który najbardziej?  🙂

12/10/2021

POWRÓT

Coś na słodko

Dzisiaj testowaliśmy ciasta do witryny, która będzie na barze, 

w naszym nowy miejscu  Forum LaTO. 

Było bardzo pysznie 

11/10/2021

POWRÓT

Pyszności tygodnia

Zestaw tygodnia

Zupa + danie dnia / pizza / pasta = 29 zł

ZUPA

ogórkowa z kurkumą / vegan /

DANIE

karkówka w sosie własnym, puree ziemniaczane, buraki

PASTA

wegańskie risotto, zielony groszek, cukinia, zioła

PIZZA

mozzarella Fior di latte, Grana Padano DOP, konfitura z cebuli i octu balsamicznego / vege /

Codziennie od 13:00 do 17:00

Zapraszamy

08/10/2021

POWRÓT

Spróbuj specjałów

Cześć,

na zdjęciu Ravioli z naszego menu. 

.

Ravioli z ricottą i szpinakiem, zielony groszek, orzeszki pinii , baby szpinak, cytryna, parmezan.

.

Podajemy codziennie od 14:00 do 22:00

06/10/2021

POWRÓT

Wpadnij na kawę!

Kolejne nowości z F:Lato, będziemy mieli w środku własną Palarnię kawy 🙂 właśnie zamontowaliśmy piec.

Jakość dostarczanych produktów jest dla nas najważniejsza. Chcemy mieć jak największy wpływ na to co podajemy w restauracji czy na barach. Stąd też pojawił się pomysł stworzenia in-hałsowej palarni kawy na terenie Forum Lato. Przy tym projekcie łączymy swoje siły z marką i love coffee — zespołem z wieloletnim doświadczeniem w wypalaniu ziaren, który tak samo jak My, kocha kawę, a pasją do jej przygotowywania chce dzielić się z innymi. 

W naszej ofercie znajdziesz zarówno kawy do espresso o profilu dark roast, jak i gamę kaw z segmentu speciality wypalanych w profilach medium oraz light roast.

Unoszący się aromat świeżo wypalanej kawy na pewno skusi cię do spróbowania jej w naszej restauracji. Jeśli pokochasz ją tak samo jak My, zawsze możesz zaopatrzyć się w ziarna na miejscu i zabrać je do domu.